Jak jsme začali s „mushingem“

V tomto článku bychom Vám rádi přiblížili, jak jsme začali s tažením nás na koloběžce nebo běžkách našimi vlčími slečnami (chceme se podělit s našimi zkušenostmi a dál velice stručný návod – jak na to). Rozhodně nejsme profesionální musheři, nejezdíme na závody a jiná setkání profesionálů, naší smečku „spřežení“ tvoří dvě vlčí slečny, k tomu občas jedeme na dvou koloběžkách a to se už o mushingu ani moc mluvit nedá (v zápřahu je jen jeden pes). Jezdíme pro zábavu naší a našich psů, které tato aktivita velice baví.

V prvé řadě je důležité, aby pes měl mushing rád a byla to pro něj oblíbená aktivita, proto je nutné ho již od útlého věku učit, aby běhal po vašem boku. Můžete to trénovat bez vodítka (pokud to zvládne) anebo na vodítku (pozor! na vodítku Vás nesmí tahat – od toho slouží postroj). Stačí krátká proběhnutí, ale je nutné během nich učit psa, že když s Vámi běží, nemá nikde čmuchat, pozorovat co se kde šustne a také nevykonávat potřebu – nutno říci, že zejména ta poslední uvedená věc se nám učila špatně. Učte pejska povely – v před, stůj, levo, pravo. Používáme „naše“ povely, ale pokud se chcete blýsknout jako profesionálové, můžete například použít GEE (čti „džíí“) pro pravou stranu nebo HAW (čti „hooo“) pro levou stranu. Běhejte na krátké vzdálenosti, často měňte směr se současným zadáním povelu a usměrněte pejska, aby běžel tam, kam chcete vy – nezapomeňte chválit, motivovat a povzbuzovat.

Až, alespoň částečně, zvládnete výše uvedené, je čas poohlédnout se po vhodném postroji, nemusí to být žádný špičkový postroj (pejsek ještě poroste a tento postroj bude sloužit zejména k tomu, aby si zvyknul na postroj a dlouhé vodítko s amortizérem). My jsme používali tažné postroje  Faster od firmy Zero DC . Je velice důležité, zvolit vhodnou velikost postroje, většina výrobců na svých webových stránkách uvádí podrobný návod jak psa změřit.

Jakmile máme postroj, začneme na něj psa zvykat, nejdříve postroj jen nasadíme a necháme v něm psa několik minut a sundáme (a stále dokola), dále připněte k postroji dlouhé vodítko přes karabinu a nechte s ním psa volně chodit, musí si zvyknout na zvuky, které karabina vydává a na to, že se mu vodítko občas plete pod nohy.

Pokud budete mít pocit, že pes je už zvyklý na pohyb v postroji, pokračujte dále, respektive se vraťte na začátek, kdy jste se psem běhali na vodítku nebo bez něj, ale tentokrát to zkoušejte v postroji a s dlouhým vodítkem s amortizérem. Nemusíte mít žádný opasek, ke kterému byste si připnuli psa, vodítko mějte volně v ruce a jen tak se se psem probíhejte, dávejte mu povely, které by už měl zvládat, můžete takto absolvovat i delší procházky.

V další fázi musíme zvyknout psa na stálou zátěž a hluk, kterou tahaná věc vydává. Někdo radí učit psa tahat nejdříve přes vodítko řetěz či klacky. My přešli rovnou na koloběžku a šlo to dobře. Samozřejmě, že nejdříve se pes musí s koloběžkou seznámit, aby se nebál zvuků, které při jízdě vydává a s tím, že budete za ním – trénujte tak, že jedete vedle psa, dáváte mu povely k zatáčení a chválíte ho, že toto zvládne. Postupně začínejte za psem zaostávat, až se dostanete do fáze, kdy bude před vámi a vodítko začne být napnuté. Teď můžete začít se zátěží. Důležité je, aby zátěž byla trvalá (ne škubání), zpočátku stačí, aby pes cítil lehký (ale stálý) tah. Sílu tahu a čas, po který pes táhne, postupně zvyšujte.

Nikdy psa nepřetěžujte – jde o to, aby to pro něj byla zábava.

Pokud Váš parťák zvládá tahat koloběžku, můžete, tak jako my, přejít na běžky. Zde nám dělal největší problém zvuk, který běžky při klouzání sněhem vydávají. Po nějaké době si i na něj naše holky zvykly. Je potřeba dát velký pozor na to, aby nedošlo ke zranění psa ostrými hranami a špičkami lyží, a proto si z počátku vybírejte pouze lehký terén.

Jaké doporučujeme vybavení?

Máme dvě koloběžky od firmy Kostka a jsme s nimi velmi spokojeni. Postroje od firmy Zero DC jsme časem vyměnili za postroje norské firmy  Non-stop dogwear a naší smečce bezvadně sednou.

V některém z dalších příspěvků se s Vámi podělíme o to, jak jsme naučili naše holky tahat ve spřežení (ve dvou).

Video z koloběžky ZDE

Video z běžek